Kars’ta Görmeniz Gereken 10 Etkileyici Yer

Kars’ta Görmeniz Gereken 10 Etkileyici Yer

Tarihi İpek Yolu’nun Anadolu ile kesiştiği coğrafyada yer alan Kars, son yıllarda alternatif seyahat rotası arayanlar için cazibe merkezine dönüştü. Özellikle Doğu Ekspresi yolculuğunun son durağı olarak ünlenen şehir; kültür, tarih, lezzet ve doğal güzellikleri ile öne çıkıyor.

İstanbul, Ankara ve İzmir’den gerçekleştirilen direkt uçak seferleri ile kısa sürede ulaşılabilen Kars; tarihi geçmişi, etkileyici mimari yapıları, doğa ve kış turizmi, lezzetli mutfağı, misafirperver halkı ve alternatif rotaları ile keyifli bir seyahat deneyimi yaşatıyor. Kars gezilecek yerler için birkaç günden daha fazla zaman ayırmak gerekiyor.
Kars’ta Görülmesi Gereken Yerler
1. Taş Köprü

Kars Kalesi’nden şehre bakıldığında ilk göze çarpan yapılardan biri olan Taş Köprü, Kars Çayı üzerindeki geçişi sağlıyor. Kale İçi Mahallesi ile Sukapı Mahallesi’ni birleştiren köprü, 1579 yılında Osmanlı Padişahı III. Murat döneminde yaptırılmış.

Tamamı kesme bazalt taşlardan inşa edilen köprünün zaman içerisinde yıkılan bölümleri 1725 yılında Karahanoğlu Hacı Ebubekir tarafından yeniden inşa edilmiş. Gürül görül akan Kars Çayı üzerinde şehrin atmosferini hissetmek için Taş Köprü, en iyi duraklardan biri.

2. Ebu’l Hasan-ı Harakani Türbesi

Kars’ta adıyla en çok karşılaşılan kişi Ebu’l Hasan-ı Harakani. Kars Havalimanı’nın tam adı Kars Harakani olarak geçiyor. Mevlana, Yesevi ve Nakşibendi’nin manevi hocası ve Mevlana’dan 200 yıl önce yaşamış olan Harakani, 1033 yılında Selçukluların Anadolu’ya girişini kolaylaştırmak için yapılan savaşta şehit düşmüş.

Evliya Camii ve Hasan-ı Harakani Türbesi içerisinde Harakani’ye ait türbenin etrafında 21 adet mezar bulunuyor. Anadolu’nun dört bir yanından ziyaretçilerin dua etmek için ziyarete geldiği türbe, geniş bir külliye alanından oluşuyor.
3. Kümbet Camii (Havariler Kilisesi)
Kars Kalesi’nin güneyindeki Havariler Kilisesi, Kars şehir merkezindeki en görkemli Ermeni kiliselerinden biri. Bagratlı Krallığı dönemine uzanan kilise 937 yılında inşa edilmiş. Konik biçimli kubbesi ve bazalt kesme taş kaplamasıyla bölge mimarisini yansıtan yapı etkileyici güzelliğe sahip.

Kars Kalesi’ne çıkış güzergahında, Evliya Camii ve Hasan-ı Harakani Türbesi’nin yanı başında bulunan Havariler Kilisesi, yakın döneme kadar camii olarak kullanılmış. Restorasyon ve çevre düzenlemelerinin devam ettiği kilise, Kars’ta mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
4. Yanık Kilise (Kazım Karabekir Camii)
Yanik-Kilise-Sarikamis

Ruslar tarafından 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen Yanık Kilise, Sarıkamış’ın en etkileyici yapılarından biri. Baltık mimarisindeki kilise, günümüzde Kazım Karabekir Camii olarak ibadete açık. Yapımında kiliseye dahil olan çan kuleleri günümüze kadar ulaşmayan yapıya sonradan minare eklenmiş.

Rus işgalinin sona ermesiyle birlikte uzun yıllar işlevsiz kalan kilise, bir dönem sinema olarak da kullanılmış. 1970’lerde yaşanan yangının ardından camiye çevrilen Yanık Kilise, Sarıkamış Hükümet Konağı’nın yakınında, İnönü Mahallesi’nde yer alıyor.

5. Namık Kemal Evi
Asiklar-Gelenegi-Kars

Ünlü Şair Namık Kemal’in 1853-1854 yıllarında çocukluğunu geçirdiği ev, günümüzde Namık Kemal Evi olarak anılıyor. Restore edilerek Aşıklar Evi’ne dönüştürülen ev, Kars kültürünü yakından tanımak için büyük bir fırsat.

Kars yöresinin önemli gelenekleri arasındaki aşıklık kültürü, düzenlenen ‘Aşıklar Gecesi’ etkinliği ile yaşatılıyor. Etkinlikte türkü söyleyen, doğaçlama atışma yapan aşıklar, gülümsemek ve enerji depolamak için bire bir.

6. Katerina Köşkü
Katerina-Sarikamis-Kars

Osmanlı-Rus Savaşı’nın (1877-1878) ardından Kars ve çevresinde 40 yıl devam eden Rus işgali döneminde, Ruslar tarafından askeri bölge ilan edilen Sarıkamış, o yıllara ait birçok izi taşıyor. Sarıkamış’ta halk arasında Katerina’nın Köşkü olarak isimlendirilen Av Köşkü de bu yapılardan biri.

Özgün mimarisi ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Katerina Köşkü, bulunduğu konum nedeniyle Sarıkamış’ı gören harika bir manzaraya sahip. Yapılış tarihi net olarak bilinmese de 1914 yılında Rus Çarı II. Nikola ve eşinin konakladığı köşkün, 1900-1902 yıllarında inşa edildiği düşünülüyor.

7. Çıldır Gölü
Cildir-Golu-Kars-Ardahan

Kars ile Ardahan arasında yer alan Çıldır Gölü’nün tamamı kış aylarında donuyor. Bölgeye kış sezonunda gelenlerin mutlaka ziyaret ettiği Çıldır Gölü’nün her köşesi, bu etkileyici doğa olayına tanıklık etmek için uygun.

Çıldır Gölü, kızaklı at turu ve buz tutan gölde balık avı gibi heyecan verici aktivitelere ev sahipliği yapıyor.  Kars’ın Arpaçay ilçesi ile Ardahan’ın Çıldır ilçesi boyunca uzanan gölde avlanan, yerel halkın sarı balık ya da şafak balığı dediği balığın tadına bakmadan dönmeyin.

8. Kars Kalesi
Kars-Kalesi-Manzarasi

Kars’ta şehir dokusunu hissetmek için en iyi noktalardan biri Kars Kalesi. Kars şehir merkezine kuş bakışı bakmak ve şehrin havasını solumak için tercih edilen kale, 1153 yılında inşa edilmiş.

Su Kapısı ya da Çeribaşı Kapısı, Kağızman Kapısı ve Behram Kapısı olmak üzere 3 kapısı olan kalenin içerisinde 12. yüzyıldan kalma Celal Baba Türbesi de bulunuyor. Askeri koğuşlar, tarlalar, cephanelik ve mescitle geniş bir alanda kurulu olan kalede bulunan kafede oturup şehri seyretmenin keyfini çıkarın.

9. Sarıkamış Kayak Merkezi
Sarikamis-Kayak-Kars

Kar kalitesi ve kayak pistleri açısından dünyanın en uygun tesisleri arasında gösterilen Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars’ın gözbebeği. Yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda kayakseverin kış sezonu boyunca tercih ettiği kayak merkezi, 12 km uzunluğunda, 5 etaplı piste sahip.

Etrafı çamlarla kaplı kayak merkezi, kristal karı ile tanınıyor. Günde 5,000 kayakçıyı ağırlayacak kapasitedeki Sarıkamış Kayak Merkezi, çevresinde bulunan konaklama tesisleri ile tatile uygun yapıda. Habitat Otel, Çamkar Otel, White Park Otel, Dolina Otel, Snow Life Otel kayak merkezinde konaklama yapılabilecek otellerden.

10. Ani Antik Kenti (Ani Harabeleri)
Ani-Harabeleri-Kars

Ermenistan-Türkiye sınırında, Arpaçay Nehri’nin kıyısında bulunan Ani Antik Kenti (Ani Harabeleri) Kars’ın en çok tanınan gezilecek yerlerinden. 4 bin 500 metreyi aşan uzunluğu ve 8 metreye ulaşan yüksekliğe sahip surlarla çevrili antik kent, tadına doyum olmayan ve her saniyesinde insanı zaman yolculuğuna sürükleyen özellikte.

Kars’a 42 km mesafedeki antik kent, tarih boyunca Anadolu’nun geçiş güzergahında güvenli bir geçiş kapısı görünümündeymiş. Geçmişten günümüze ‘Ani bir dünya ama dünya bir Ani değil’ sözüyle anılan şehir, 6. yüzyıldan bu yana yerleşimin görüldüğü, farklı inanç grupları ve etnik yapılardan insanların yaşadığı, çokkültürlü bir yapıya sahip.

Arpacay-Nehri-Kars
Arpaçay Nehri, Türkiye-Ermenistan sınırını oluşturuyor
Antik kent içerisinde görülmesi gereken yapılar arasında, Tigran Honents Kilisesi, Büyük Katedral, Manuçehr Camii, Bakireler Manastırı, Kız Kalesi, Gagik Kilisesi, Abdulhamrants Kilisesi, Ateşgede, Selçuklu Sarayı, Gürcü Kilisesi, İpek Yolu Köprüsü ve Surp Amenap’rkitch Kilisesi bulunuyor.

Kars’a seyahat planı yapanlar, uçak biletini ucuza getirmek için Türkiye’nin en iyi online ucuz uçak bileti firmalarını görmek için bağlantıyı tıklayabilir.

Türkiye’nin zengin turizm potansiyeline sahip şehirlerinden Kars, her geçen yıl artan ziyaretçi sayısıyla marka kent olma iddiasını güçlendiriyor. Köklü tarihi geçmişi, gelenek ve görenekleri, arkeolojik alanları, etkileyici mimari yapıları, doğal güzellikleri, kayak merkezi ve lezzetli yemekleri ile şehir; her türlü beklentiyi karşılayacak düzeyde.